söndag 30 augusti 2020

Tankar om utdelningsperiodicitet.

Fördelar och nackdelar med halvårs respektive kvartalsvis utdelning, finns det sådana?
När man jämför utdelning som distribueras på basis av helår, vilket har varit fallet sedan urminnes tider (typ), med motsvarande som ges på halvårsbasis eller kvartalsvis (vilket varit kutym i amerikanska noterade aktier sedan länge), vad är  - om det finns några - dess fördelar respektive nackdelar?

Teori vs. praktik:
Rent teoretiskt är väl egentligen den enda fördelen den med ökad compounding som blir fallet givet reinvesterad utdelning. Med andra ord den ränta på ränta effekt som uppstår av att reinvestera utdelningen från det första kvartalet, där då denna utdelning i sig genererar utdelning för det andra kvartalet, etc. Erhållen utdelning förräntas under året där dess motsvarighet i form av utdelning på helår inte erbjuder detta. 

Tänkt uppställning med antagen direktavkastning på 4 %.


Kontentan är (om nu den matematiska uppställningen inte tjuter av dissonans och skevhet), att det är en ganska ringa effekt vi talar om. 

Dock, om man tar med det faktum att det är människor man har att göra med (kanske något orimligt att inte göra?), så blir fördelarna i mitt tycke relativt påtagliga. Nu är ju detta min subjektiva åsikt men det belyser ändå de mänskliga, kanske inte ur alla dimensioner och samtliga kontexter, rationella egenskaper och förutsättningar.

Med utdelning på helår hinner man ”tappa intresset flera gånger om”, där då kvartalsvis distribution erbjuder en påminnelse och motivator som för med sig att intresset hålls vid liv. Självindoktrinering är att annat sätt att benämna detta. Ännu bättre då om man kan få det på månadsbasis, vilket verkligen gör att man ”känner av det”, där det blir påtagligt och inte något abstrakt där bortom horisonten som det bitvis känns med upplägget om utdelning på helårsbasis. Är det kanske till och med så att den mest betydande och avgörande pjäsen för att erövra och anskaffa en passiv inkomst är just bibehållet intresse och motivation. Om så är fallet är ju fördelarna med icke helårsbaserad utdelningsfrekvens enorma, dock något svåra att konkretisera i kvantitativa termer. 
Att agera uthålligt är svårare än man tror, vi människor är evolutionärt mejslade där den s.k. reptilhjärnan har betydande påverkan på handlingar, ”här och nu”. Att kontinuerligt hålla fokus och intresse kräver alltså lite hjälp på vägen.

Av resonemanget ovan blir då följdfrågan hur mycket denna dimension är värd i en faktisk situation. Tillspetsat skulle alltså frågan bli hur pass bra & kvalitativt bolag (aktie) med utdelning distribuerat på helår man skulle välja bort till fördel för ett mindre bra & kvalitativt bolag (aktie) som erbjuder utdelning på månadsbasis. Det finns alltså en risk med detta där utdelningsfrekvens vägs in som då kan överskugga och konkurrera ut andra dimensioner som har med faktisk underliggande intjäningsförmåga, verksamhetens bärkraftighet och robusthet att göra.

Slutligen, givet det resonemang jag för ovan så borde jag vara intresserad av att köpa Cibus Nordic Real Estate då denna kan bli (eller redan är?), första bolag på börsen med utdelning på månadsbasis. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Impulsivt köp (typ)...

En aktie som jag har fått för mig att gilla, drivet av att den är inom den defensiva sfären med substans i botten, är den amerikanska Reit:e...